Restauracja Folwark Tumiany

Do sporządzania dań w naszej kuchni używamy naturalnych produktów, świeżych ryb, a także warzyw, owoców sezonowych oraz grzybów z pobliskiego lasu.

W naszej Spiżarni znajdziesz wiele folwarcznych specjałów, które już nie raz pojechały w świat razem z naszymi gośćmi… Wędzonki, przetwory czy smalec własnego wyrobu – zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

dkultur4Nasza Kuchnia nie boi się wyzwań, dlatego też sztuka kulinarna Restauracji Folwark Tumiany wielokrotnie już została uhonorowana nagrodami w rozmaitych konkursach. Jednym z sukcesów restauracji jest przyjęcie w poczet sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, którego wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. 

Karta menu

 * zapytaj o dania wegetariańskie! Na życzenie możemy zrobić bezmięsną wersję każdego dania.

ZUPY:

PIKANTNE FLAKI Z LINA Z PAJDĄ DOMOWEGO CHLEBA – 14,-

ZUPA WARMIŃSKA Z PULPECIKAMI I KLUSECZKAMI – 14,-

 

PRZYSTAWKA:

DESKA ROZMAITOŚCI – 28,- (2 os.), 48 ,- (4 os.)

(SWOJSKIE WĘDLINY I CHLEB, SERY, DOMOWY SMALEC, OGÓRKI, ĆWIKŁA)

 

RYBY:

SANDACZ W OGRODZIE WARZYW KORZENNYCH PODANY Z RYŻEM I POREM – 41,-

OKOŃ Z PATELNI PODANY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH KUREK, ZIEMNIAKI SMAŻONE LUB FRYTKI, SURÓWKA DOMOWA – 40,-

 

DANIA GŁÓWNE:

KONFITOWANE UDO KACZE, KLUSKI ŚLĄSKIE I BURACZKI Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM- 42,-

KOTLET SCHABOWY NA DUSZONEJ KAPUŚCIE, ZIEMNIAKI GOTOWANE LUB SMAŻONE – 34,-

MAKARON TAGIATELLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI – 28,-

MAKARON TAGIATELLE ZE ŚWIEŻYMI KURKAMI I GRILLOWANĄ CUKINIĄ- 28,-

PIEROGI ZE SZCZUPAKIEM W SOSIE KURKOWYM-  21,-

PIEROGI Z KACZKĄ W SOSIE ŻURAWINOWYM – 21,-

PIEROGI Z JAGODAMI Z SOSEM ŚMIETANOWYM – 21,-

PIEROGI Z MIĘSEM/ ZE SZPINAKIEM/ RUSKIE – 18,-

SAŁATA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, WARZYWAMI, DOMOWYM WINEGRETEM I PODPŁOMYKIEM – 26,-

 

DLA DZIECI:

 ZUPA POMIDOROWA Z KLUSECZKAMI – 8,-

ROSOŁEK Z KLUSECZKAMI – 8,-

FILECIK PANIEROWANY Z ZIEMNIACZKAMI OPIEKANYMI I SURÓWKĄ – 16,-

PIEROŻKI Z TWAROGIEM NA SŁODKO ŚMIETANOWY ( 5 SZT) – 14,-

 

DESERY:

 CIASTO DNIA WŁASNEGO WYPIEKU – 12,-

KOKTAIL Z OWOCÓW SEZONOWYCH – 12,-

LODY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI   – 16,-

 

Spiżarnia Folwarczna

Zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

Wędzonki (schab, szynka) – 49 zł/ kg


Pasztet domowy – 35 zł/kg


Ryba wędzona – pstrąg/ sielawa – 45 zł/ 75 zł/ kg


Smalec domowy 10 zł/ 300g

chleb swojski z orzechami 28 zł/ 1,30-1,50 kg



RESTAURACJA OLSZTYN, RESTAURACJA REGIONALNA, RESTAURACJA BISKUPIEC, RESTAURACJA BARCZEWO