Do sporządzania dań w naszej kuchni używamy naturalnych produktów, świeżych ryb, a także warzyw, owoców sezonowych oraz grzybów z pobliskiego lasu.
W naszej Spiżarni znajdziesz wiele folwarcznych specjałów, które już nie raz pojechały w świat razem z naszymi gośćmi… Wędzonki, przetwory czy smalec własnego wyrobu – zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!
Nasza Kuchnia nie boi się wyzwań, dlatego też sztuka kulinarna Restauracji Folwark Tumiany wielokrotnie już została uhonorowana nagrodami w rozmaitych konkursach. Jednym z sukcesów restauracji jest przyjęcie w poczet sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, którego wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne.
Karta menu
* zapytaj o dania wegetariańskie! Na życzenie możemy zrobić bezmięsną wersję każdego dania.
ZUPY:
PIKANTNE FLAKI Z LINA Z PAJDĄ DOMOWEGO CHLEBA – 14,-
ZUPA WARMIŃSKA Z PULPECIKAMI I KLUSECZKAMI – 14,-
ZUPA DNIA ( ZAPYTAJ KELNERA ZAWSZE JEST WYBÓR:) – OD 10,-
PRZYSTAWKA:
DESKA ROZMAITOŚCI – 28,- (2 os.), 48 ,- (4 os.)
(SWOJSKIE WĘDLINY I CHLEB, SERY, DOMOWY SMALEC, OGÓRKI, ĆWIKŁA)
RYBY:
SANDACZ W OGRODZIE WARZYW KORZENNYCH PODANY Z RYŻEM I POREM – 41,-
OKOŃ Z PATELNI PODANY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH KUREK, ZIEMNIAKI SMAŻONE LUB FRYTKI, SURÓWKA DOMOWA – 40,-
DANIA GŁÓWNE:
KONFITOWANE UDO KACZE, KLUSKI ŚLĄSKIE I BURACZKI Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM- 42,-
KOTLET SCHABOWY NA DUSZONEJ KAPUŚCIE, ZIEMNIAKI GOTOWANE LUB SMAŻONE – 34,-
MAKARON TAGIATELLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI – 28,-
MAKARON TAGIATELLE ZE ŚWIEŻYMI KURKAMI I GRILLOWANĄ CUKINIĄ- 28,-
PIEROGI ZE SZCZUPAKIEM W SOSIE KURKOWYM- 21,-
PIEROGI Z KACZKĄ W SOSIE ŻURAWINOWYM – 21,-
PIEROGI Z JAGODAMI Z SOSEM ŚMIETANOWYM – 21,-
PIEROGI Z MIĘSEM/ ZE SZPINAKIEM/ RUSKIE – 18,-
PIEROGI Z DYNIĄ I ORZECHAMI, POLANE MASEŁKIEM I TYMIANKIEM – 22,-
SAŁATA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, WARZYWAMI, DOMOWYM WINEGRETEM I PODPŁOMYKIEM – 26,-
DLA DZIECI:
ZUPA POMIDOROWA Z KLUSECZKAMI – 8,-
ROSOŁEK Z KLUSECZKAMI – 8,-
FILECIK PANIEROWANY Z ZIEMNIACZKAMI OPIEKANYMI I SURÓWKĄ – 16,-
PIEROŻKI Z TWAROGIEM NA SŁODKO ŚMIETANOWY ( 5 SZT) – 14,-
DESERY:
CIASTO DNIA WŁASNEGO WYPIEKU – 12,-
LODY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI – 16,-
Spiżarnia Folwarczna
Zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!
Wędzonki (schab, szynka) – 49 zł/ kg
Pasztet domowy – 35 zł/kg
Ryba wędzona – pstrąg/ sielawa – 45 zł/ 75 zł/ kg
Smalec domowy 10 zł/ 300g
chleb swojski z orzechami 28 zł/ 1,30-1,50 kg