Restauracja Folwark Tumiany

Home  >>  WYPOCZYNEK  >>  Restauracja Folwark Tumiany

Restauracja Folwark Tumiany oferuje wspaniałe dania kuchni regionalnej. Do sporządzania dań w naszej kuchni używamy naturalnych produktów, świeżych ryb, a także warzyw, owoców sezonowych oraz grzybów z pobliskiego lasu.

W naszej Spiżarni znajdziesz wiele folwarcznych specjałów, które już nie raz pojechały w świat razem z naszymi gośćmi… Wędzonki, przetwory czy smalec własnego wyrobu – zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

dkultur4Nasi szefowie kuchni nie boją się wyzwań, dlatego też sztuka kulinarna Restauracji Folwark Tumiany wielokrotnie już została uhonorowana nagrodami w rozmaitych konkursach. Za największy jednak sukces restauracji przypisuje się przyjęcie w poczet sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, którego wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. 

Karta menu sezon 2018

 – zapytaj o dania wegetariańskie! Na życzenie możemy zrobić bezmięsną wersję każdego dania :)

 

Przystawki:

Sakiewka naleśnikowa z chrupiącymi kurkami – 10 zł

Deska rozmaitości – 26 zł (2 os.), 46 zł (4 os.)

(swojskie wędliny i chleb, sery, domowy smalec, ogórki, ćwikła)

Pajda domowego chleba ze smalcem/ ogórek małosolny – 9 zł

 

Zupy:

Chłodnik litewski – 10 zł

Flaczki z lina z pajdą domowego chleba – 12 zł

Flaczki wołowe z pajdą domowego chleba – 12 zł

Bulion z kołdunami wołowymi – 12 zł

Dania główne:

Kacze udo confit/ buraczki z wiśniami/ kluski śląskie/ sos porto – 41 zł

Poliki wołowe/ demi-glace/ puree ziemniaczane/ zasmażana kapusta – 47 zł

Sandacz/ sos kurkowy/ ryż z porem i prażonym słonecznikiem/ świeże warzywa – 42 zł

Smażone sielawki na maśle czosnkowo-ziołowym/ pieczone ziemniaki/ świeże warzywa – 35 zł

Pstrąg pieczony w całości z ziołami/ kasza bulgur z warzywami / świeże warzywa –  31 zł

Makaron tagliatelle z sosem śmietankowo-serowym/ grillowany kurczak/ warzywa – 26 zł

Sezonowa sałata z grillowanym kurczakiem/ domowy winegret – 26 zł

Pierogi z kurkami/ sos rozmarynowy (8 szt.) – 19 zł

Pierogi na słodko – 15 zł

Z owocami, z twarożkiem (8 szt.)

 

DESERY:

Ciasto domowe – 8 zł

Owoce pod kruszoną zapiekane z kremem patissiere – 12 zł

Koktajl owocowy na mleku lub maślance –  10 zł

Puchar lodów domowych KROCZEK/ bita śmietana – 15 zł

Dla dzieci:

Rosół z kluseczkami – 7 zł

Spaghetti a la bolognese – 14 zł

Kąski drobiowe w cieście z frytkami i surówką – 15 zł

Tortilla z kurczakiem i warzywami/ sos jogurtowo-czosnkowy – 13 zł

Pierogi z mięsem/ ruskie (5 szt.) – 9 zł

 

Spiżarnia Folwarczna

Zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

 

Wędzonki (schab, szynka)                                                                 50 zł/ kg

Pasztet domowy                                                                                35 zł/ kg

Ryba wędzona – pstrąg/ sielawa                                                 40 zł/ 45 zł/ kg

Smalec domowy (słoiczek 300 g)                                                        9 zł/ szt.

Ryba marynowana w occie (słoik 900 ml)                                           25 zł/ szt.

Konfitura/ dżem z owoców sezonowych (słoik 250 g)                           7 zł/ szt.