Restauracja Folwark Tumiany

Do sporządzania dań w naszej kuchni używamy naturalnych produktów, świeżych ryb, a także warzyw, owoców sezonowych oraz grzybów z pobliskiego lasu.

W naszej Spiżarni znajdziesz wiele folwarcznych specjałów, które już nie raz pojechały w świat razem z naszymi gośćmi… Wędzonki, przetwory czy smalec własnego wyrobu – zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

dkultur4Nasza Kuchnia nie boi się wyzwań, dlatego też sztuka kulinarna Restauracji Folwark Tumiany wielokrotnie już została uhonorowana nagrodami w rozmaitych konkursach. Jednym z sukcesów restauracji jest przyjęcie w poczet sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, którego wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. 

Karta menu

 * zapytaj o dania wegetariańskie! Na życzenie możemy zrobić bezmięsną wersję każdego dania.

ZUPY:

CHŁODNIK Z WIEJSKIM JAJKIEM – 12,-

PIKANTNE FLAKI Z LINA Z PAJDĄ DOMOWEGO CHLEBA – 14,-

ZUPA WARMIŃSKA Z PULPECIKAMI I KLUSECZKAMI – 14,-

 

PRZYSTAWKA:

DESKA ROZMAITOŚCI – 28,- (2 os.), 48 ,- (4 os.)

(SWOJSKIE WĘDLINY I CHLEB, SERY, DOMOWY SMALEC, OGÓRKI, ĆWIKŁA)

 

RYBY:

PSTRĄG Z PIECA Z MASŁEM ZIOŁOWYM I SAŁATĄ Z DOMOWYM WINEGRETEM- 34,-

SANDACZ W OGRODZIE WARZYW PODANY Z RYŻEM I POREM, SAŁATKA Z WARZYW GRILLOWANYCH – 38,-

SUM Z PATELNI Z SOSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH, ZIEMNIAKI SMAŻONE, SAŁATA Z SOSEM JOGURTOWO- ŚMIETANOWYM – 36,-

SMAŻONY SUM Z PATELNI Z PIECZYWEM- 10,-  za 100g

 

DANIA GŁÓWNE:

KONFITOWANE UDO KACZE, KLUSKI ŚLĄSKIE I BURACZKI Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM- 39,-

SCHAB TRADYCYJNY Z JAJKIEM POCHE, PUREE ZIEMNIACZANYM I  OGÓRKAMI Z SOSEM ŚMIETANOWYM ORAZ SZKLANKĄ KEFIRU- 33,-

MAKARON TAGIATELLE Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI – 28,-

PIEROGI ZE SZCZUPAKIEM W SOSIE CYTRYNOWYM Z DOMOWYM WINEGRETEM- 22,-

PIEROGI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W SOSIE ROZMARYNOWYM I SAŁATĄ ORAZ DOMOWYM WINEGRETEM – 22,-

SAŁATA Z SEREM DOJRZEWAJĄCYM, SEZONOWYMI OWOCAMI, SOSEM  BALSAMICO I PODPŁOMYKIEM- 22,-

SAŁATA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, WARZYWAMI, DOMOWYM WINEGRETEM I PODPŁOMYKIEM – 22,-

 

DLA DZIECI:

 ZUPA POMIDOROWA Z KLUSECZKAMI – 8,-

ROSOŁEK Z KLUSECZKAMI – 8,-

FILECIK PANIEROWANY Z ZIEMNIACZKAMI OPIEKANYMI I SURÓWKĄ – 14,-

NALEŚNIK Z TWAROGIEM  I SOSEM WANILIOWYM ( 2szt) – 14,-

PIEROŻKI Z TWAROGIEM NA SŁODKO ŚMIETANOWY ( 5 SZT) – 14,-

 

DESERY:

 CIASTO DNIA WŁASNEGO WYPIEKU – 12,-

KOKTAIL Z OWOCÓW SEZONOWYCH – 12,-

LODY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI   – 16,-

 

Spiżarnia Folwarczna

Zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

Wędzonki (schab, szynka) – 50 zł/ kg


Pasztet domowy – 35 zł/kg


Ryba wędzona – pstrąg/ sielawa – 45 zł/ 75 zł/ kg


Smalec domowy 4 zł/ 100g

RESTAURACJA OLSZTYN, RESTAURACJA REGIONALNA, RESTAURACJA BISKUPIEC, RESTAURACJA BARCZEWO