Restauracja Folwark Tumiany

Do sporządzania dań w naszej kuchni używamy naturalnych produktów, świeżych ryb, a także warzyw, owoców sezonowych oraz grzybów z pobliskiego lasu.

W naszej Spiżarni znajdziesz wiele folwarcznych specjałów, które już nie raz pojechały w świat razem z naszymi gośćmi… Wędzonki, przetwory czy smalec własnego wyrobu – zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

dkultur4Nasza Szefowa Kuchni i jej załoga nie boją się wyzwań, dlatego też sztuka kulinarna Restauracji Folwark Tumiany wielokrotnie już została uhonorowana nagrodami w rozmaitych konkursach. Jednym z sukcesów restauracji jest przyjęcie w poczet sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, którego wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. 

Karta menu

 * zapytaj o dania wegetariańskie! Na życzenie możemy zrobić bezmięsną wersję każdego dania.

ZUPY

CHŁODNIK Z WIEJSKIM JAJKIEM     12

PIKANTNE FLAKI Z LINA Z PAJDĄ DOMOWEGO CHLEBA 14

TRADYCYJNE FLAKI WOŁOWE Z PAJDĄ DOMOWEGO CHLEBA        14

ZUPA WARMIŃSKA Z PULPECIKAMI I KLUSECZKAMI       14

 

PRZYSTAWKI

GRZANKI Z SALSĄ POMIDOROWO-MIĘTOWĄ  16

SAKIEWKA Z NALEŚNIKA Z KURKAMI     12

 

RYBY

SIELAWA SMAŻONA Z WARZYWAMI KORZENNYMI I SOSEM JOGURTOWO-MIĘTOWYM      36

PSTRĄG Z PIECA Z MASŁEM ZIOŁOWYM I SAŁATĄ Z DOMOWYM WINEGRETEM                    34

SANDACZ W SOSIE KURKOWYM Z SAŁATKĄ A’LA KARTOFELN SALATEN                38

 

DANIA GŁÓWNE

KONFITOWANE UDO KACZE, KLUSKI ŚLĄSKIE I BURACZKI Z WIŚNIAMI I CYNAMONEM 39

STEK Z KARKU WIEPRZOWEGO Z OPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI, SOSEM JOGURTOWO-MIĘTOWYM I SAŁATĄ Z DOMOWYM WINEGRETEM  ORAZ SZKLANKĄ  KEFIRU          30

SCHAB TRADYCYJNY Z JAJKIEM POCHE, PUREE ZIEMNIACZANYM I  OGÓRKAMI Z SOSEM ŚMIETANOWYM ORAZ SZKLANKĄ KEFIRU         32

SZNYCEL DROBIOWY ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM, OPIEKANE ZIEMNIAKI I SAŁATA Z DOMOWYM WINEGRETEM  28

MAKARON TAGIATELLE ZE ŚWIEŻYMI KURKAMI I GRILLOWANĄ CUKINIĄ             25

PIEROGI ZE SZCZUPAKIEM W SOSIE PODGRZYBKOWYM I SAŁATĄ Z DOMOWYM WINEGRETEM 22

PIEROGI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W SOSIE ROZMARYNOWYM I SAŁATĄ ORAZ DOMOWYM WINEGRETEM     22

PLACKI ZIEMNIACZANE ZAPIEKANE Z SOSEM PODGRZYBKOWYM I SEREM ORAZ SALATĄ Z DOMOWYM WINEGRETEM    22

SAŁATA Z SEREM DOJRZEWAJĄCYM, SEZONOWYMI OWOCAMI, SOSEM  BALSAMICO I PODPŁOMYKIEM                 20

 

DLA DZIECI

 ZUPA POMIDOROWA Z KLUSECZKAMI     8

ROSOŁEK Z KLUSECZKAMI      8

CHRUPIĄCY KURCZAK PANIEROWANY Z ZIEMNIACZKAMI OPIEKANYMI I SURÓWKĄ        14

CZEKOLADOWY NALEŚNIK Z TWAROGIEM, BRZOSKWINIAMI  I SOSEM WANILIOWYM 8

 

 

DESERY

 CIASTO DNIA WŁASNEGO WYPIEKU         12

KOKTAIL Z OWOCÓW SEZONOWYCH       10

LODY Z FLAMBIROWANĄ WIŚNIĄ, BEZĄ I CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ                 15

 

Spiżarnia Folwarczna

Zabierz ze sobą wspomnienia z Folwarku Tumiany!

Wędzonki (schab, szynka) – 50 zł/ kg


Pasztet domowy – 35 zł/kg


Ryba wędzona – pstrąg/ sielawa – 45 zł/ 75 zł/ kg


Smalec domowy 4 zł/ 100g

RESTAURACJA OLSZTYN, RESTAURACJA REGIONALNA, RESTAURACJA BISKUPIEC, RESTAURACJA BARCZEWO