Restauracja Stary Folwark

Home  >>  WYPOCZYNEK  >>  Restauracja Stary Folwark

Restauracja Stary Folwark oferuje wspaniałe dania kuchni regionalnej. Do sporządzania dań w naszej kuchni używamy naturalnych produktów, świeżych ryb, a także warzyw, owoców sezonowych oraz grzybów z pobliskiego lasu.

W naszej Spiżarni znajdziesz wiele folwarcznych specjałów, które już nie raz pojechały w świat razem z naszymi gośćmi… Wędzonki, przetwory czy smalec własnego wyrobu – zabierz ze sobą wspomnienia ze Starego Folwarku!

dkultur4Nasi szefowie kuchni nie boją się wyzwań, dlatego też sztuka kulinarna Restauracji Stary Folwark wielokrotnie już została uhonorowana nagrodami w rozmaitych konkursach. Za największy jednak sukces restauracji przypisuje się przyjęcie w poczet sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, którego wspólnym celem jest rozwój regionów poprzez regionalną żywność i tradycje kulinarne. 

Karta menu sezon 2018

(obowiązuje od 28.04.2018)

Przystawki:

Deska mięs swojskich – 2 os. 25 zł, 4 os. 45 zł

Tatar wołowy/ marynowane grzybki– 18 zł

Domowy pasztet drobiowy/ chleb swojski z prażonymi nasionami – 8 zł

Zupy:

Flaczki z lina (450 ml) – 9 zł

Bulion z pierożkami z kaczki (450 ml) – 9 zł

Zupa warmińska – (450 ml) – 10 zł

 

Sałaty:

Sałata z wędzonym pstrągiem/ beza orzechowa/ cytrusy – 26 zł

Sezonowa sałata z grillowanym kurczakiem i świeżo otartym parmezanem – 22 zł

 

Dania mączne:

Pierogi folwarczne – z mięsem, z kaczką, ruskie, ze szpinakiem –  8 szt./ 15 zł

Uczta pierogowa – 20 szt. / 30 zł

Plińce warmińskie z pomoćką i wędzonym boczkiem – 18 zł

Tagliatelle z kurczakiem/ sos śmietanowy – 24 zł

 

Mięsa:

Zraz górski z karku wieprzowego z kiszoną kapustą/ ziemniaki puree/ smażony jarmuż na chrupiącym bekonie – 27 zł

Udo confit z kaczki/ kluski śląskie/ buraczki z wiśniami/ sos winno-wiśniowy – 38 zł

Soczysty schab polski moczony w mleku/ ziemniaki z wody z koperkiem/ mizeria ze śmietaną – 25 zł

 

Ryby:

Sandacz w ogrodzie warzyw/ ryż z grzybami/ grillowane warzywa – 41 zł

Pstrąg smażony z salsą pomidorowo-paprykową/ kasza pęczak z czosnkiem / sałata z orzechami – 38 zł

Desery:

Koktajl z owoców sezonowych na mleku lub maślance – 10 zł

Ciasto domowe – 8 zł

Owoce sezonowe z kremem patissiere pod migdałową kruszonką – 11 zł

Dla dzieci

– bulion z kluseczkami – 7 zł

– kąski drobiowe z frytkami, surówka z marchewki – 14 zł

– pierogi z twarożkiem na słodko – 8 zł

– racuchy z syropem klonowym lub cukrem pudrem na carpaccio z owoców – 12 zł